
Soğuyan Hava ve Artan Hava Kirliliği Astım Hastalıklarını Tetikliyor, Uzmanlardan Uyarı
Soğuk havaların başlaması ve hava kirliliğinin artmasıyla birlikte, solunum yolu hastalıklarında, özellikle astımda artış gözlemleniyor. Uzmanlar, özellikle çocuklu aileleri bu konuda dikkatli olmaları yönünde uyarıyor.
Astım Çocuklarda Yaygın Bir Kronik Hastalık
Astım, dünya genelinde ve Türkiye’de çocuklar arasında en yaygın görülen kronik hastalıklardan biri. Her yıl milyonlarca çocuk astım tanısı alırken, ülkemizde okul çağındaki her 7 çocuktan 1’inin astım hastalığıyla mücadele ettiği belirtiliyor. Soğuk hava, grip gibi viral enfeksiyonlar, hava kirliliği ve kapalı alanlardaki alerjenler, özellikle kış aylarında astım ataklarını tetikliyor. Tedavi edilmediği takdirde astım, çocukların fiziksel aktivitelerini kısıtlayabilir, okul başarılarını olumsuz etkileyebilir ve hatta psikolojik sorunlara yol açabilir. Astım, çocuklarda okul devamsızlığının ve hastane yatışlarının önemli bir nedeni olsa da, doğru tedaviyle kontrol altına alınabilir.
Astımın 4 Belirgin Sinyali
Astım, solunum yollarındaki iltihaplanma sonucu hava yollarının daralması ve aşırı duyarlılık göstermesiyle ortaya çıkar. Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, astımın başlıca belirtilerini şu şekilde sıraladı:
- Geçmeyen öksürük
- Nefes darlığı veya nefes alırken zorluk
- Hırıltılı solunum (vizing)
- Eforla, özellikle spor yaparken nefes almada güçlük çekme veya hırıltı oluşması
Astım Ataklarını Önlemek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Astım; genetik yatkınlık, alerjenlere maruz kalma, sigara dumanı, hava kirliliği ve sık solunum yolu enfeksiyonları gibi etkenlerden kaynaklanabilir. Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, astım ataklarının önlenmesinde çocuğun ilaçlarını düzenli kullanmasının, sigara dumanından uzak durmasının, okul ve servislerdeki toz, hayvan tüyü gibi ortamlardan kaçınmasının ve parfüm gibi kokulardan uzak durulmasının önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Okul Yönetimini Bilgilendirmek Kritik
Hafif astım hastalığına sahip çocuklar dahi ağır astım atakları yaşayabilir. Bu yüzden okul yönetiminin ve öğretmenlerin, çocuğun sağlık durumu hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çetinkaya, “Okul yönetimi, acil bir durumda çocuğa müdahale etmeye ve doğru şekilde tedavi uygulamaya hazır olmalıdır. Ayrıca, çocuğun astım tetikleyicilerden kaçınması ve spor dersleri gibi aktivitelerin düzenlenmesi de sağlanmalıdır” dedi.
Çocuğa Astım Hakkında Eğitim Verilmesi Gerekiyor
Astımla ilgili okulda yaşanabilecek sorunları önlemek için, çocuğa astım hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında yaşına uygun bilgiler verilmesinin önemine değinen Prof. Dr. Çetinkaya, “Çocuğun, astım atağı geçirdiğinde ne yapması gerektiğini ve ilaçlarını doğru kullanmayı öğrenmesi, ona güven verir ve acil durumlarda paniğe kapılmasını engeller” diye belirtti.
İlaçları Bırakmayın!
Astımlı çocukların tedavisinde, grip aşısı gibi genel koruyucu önlemler de büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Çetinkaya, tedavinin çocuğun yaşı ve hastalığın seyrine göre planlandığını belirterek, “Astımı kontrol altına almak için kullanılan ‘kontrol edici’ ilaçlar, atak anında ise hızlı etki gösteren ilaçlar uygulanmaktadır. İlaçların düzenli ve doğru şekilde kullanılması, çocuğun hastalığa dair eğitilmesi ve doktor kontrolü çok önemli. Çocuk biraz düzelince ‘iyileşti’ düşüncesiyle ilaçların bırakılması ciddi sorunlara yol açabilir ve hastalık kalıcı izler bırakabilir” dedi.
( Kaynak: BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)